ÚvodBlogIvan Špirakus: Poistenie faktúr pomôže aj s vymáhaním

Ivan Špirakus: Poistenie faktúr pomôže aj s vymáhaním

27. Apríla 2018 | Rubriky: Blog | INSIA aktuality | Poistenie firiem

Ivan Špirakus: Poistenie faktúr pomôže aj s vymáhaním

Spoločnosť INSIA v septembri 2017 predstavila unikátny projekt s názvom PojištěnáFaktura.cz, ktorý pomáha živnostníkom s ochranou ich faktúr proti nezaplateniu. Ivan Špirakus, zakladateľ a generálny riaditeľ INSIA, vám v rozhovore pre server investujeme.cz priblíži, aké výhody Poistená faktúra má a pred čím všetkým vás môže toto poistenie ochrániť.

Ponúkate poistenie jednotlivých faktúr. Doteraz bolo možné poistiť faktúry len na veľké celky. Na koho cielite s týmto poistením?

Poistenie pohľadávok nie je žiadny nový produkt. To sa predáva už prinajmenšom 20 rokov. Štandardne to ponúkajú poisťovne veľkým podnikom, ktoré si zaisťujú celé portfólio pohľadávok. Majú jednu rámcovú zmluvu a v rámci nej žiadajú poisťovňu k prideleniu kreditného limitu na každú z jednotlivých entít, s ktorou obchodujú. Poisťovňa preverí daného zákazníka a dá mu limit napr. 1 mil. Eur, 2 mil. Eur a vy do tohto limitu môžete mať nezaplatené faktúry. Pokiaľ tento limit prekročíte, tak je to na vaše riziko.

Štandardné produkty hovoria "dajte mi všetko", v rámci toho je niečo dobré, niečo zlé, ale poisťovne poisťujú celý balík. Než sme prišli s týmto produktom, nebolo možné si vybrať nielen jednotlivé faktúry, ale ani jednotlivých zákazníkov, pretože to je príliš riskantné. Poisťovne nechceli, aby si ich klienti vybrali len tých zákazníkov, ktorých považujú za veľmi rizikových. To pre nich bolo nebezpečné.

Vy ste toto prelomili a teraz ponúkate možnosť poistenia jednotlivých faktúr. Čím to, že zrazu to ide, keď to predtým nešlo?

pf bloguNaša cieľová skupina je niekde inde - menšie firmy, živnostníci, ktorí obchodujú spravidla s tými väčšími. A keď ten väčší zákazník, ich odberateľ, nezaplatí, tak im spôsobí problémy z hľadiska cash-flow, nemôžu napr. nakúpiť materiál a ďalšie veci, ktoré potrebujú pre biznis. Hľadali sme cestu, ako toto vyriešiť.

Dnes sa doba posunula tak, že vďaka vývoju technológií a online riešení je možné riešiť aj jednotlivé faktúry.

Ste poistný maklér, nemôžete teda samostatne vytvárať poistné produkty. S kým ste tento poistný produkt zostavili?

Historicky poisťovací makléri boli tí, ktorí tlačili vývoj poistných produktov vpred. Možno ich nevytvárali ako ich nositeľ, ale presvedčili poisťovne, aby daný produkt vytvorili.

Vo finále sme sa dohovorili s ČSOB Poisťovňou, pretože nepatrí medzi 4 hlavných hráčov na trhu poistenia pohľadávok, má inovatívny pohľad a rada v poslednej dobe skúša nové veci. Zaznamenal som, že poisťuje i napríklad car-sharingové platformy.

Kľúčovým prvkom ale bolo, že sme si zohnali vlastné zabezpečenie. V rámci skupiny MARSH, ktorá je našim akcionárom, je zaisťovací maklér Guy Carpenter, a ten nám našiel zaisťovateľa. To bola tá najzložitejšia časť a trvala najdlhšie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať tu.

 

Zdroj: investujeme.cz

investujeme

Ivan Špirakus: Pojištění faktur pomůže i s vymáháním


Bojíte se, že vám odběratel nezaplatí? Pojistit si fakturu je již možné. Za jakých podmínek? A pro koho je pojištění dostupné? Odpovídá Ivan Špirakus, zakladatel a generální ředitel INSIA.

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web