ÚvodBlogAko postupovať, keď vám víchrica poničí majetok

Ako postupovať, keď vám víchrica poničí majetok

14. Februára 2020 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb

Ako postupovať, keď vám víchrica poničí majetok

Víchrica Sabine potrápila aj niektoré regióny Slovenska. Poškodila všetko, čo jej prišlo do cesty. Vyvracala stromy, ničila strechy, aj autá, spôsobila výpadky elektrickej energie. Zanechala po sebe škody, ktoré idú do státisícov eur. Ľudia intenzívne pracujú na likvidácii škôd. Patríte k tým, ktorým víchrica poškodila majetok? Zistite, čo je potrebné urobiť!

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Zo všetkého najskôr sa uistite, že škoda nikoho neohrozuje. Ak hrozí, že škoda môže niekomu ublížiť alebo sa šíriť, urobte všetko preto, aby ste tomu zabránili.

Všetko zdokumentujte

Hneď nato vzniknutú škodu zdokumentujte. Nafoťte a natočte všetky poškodené veci, napríklad na mobil. Nezabudnite zaobstarať aj detailné zábery, čím detailnejšia fotodokumentácia, tým lepšie!

Nahlásenie škody

Oznámte škodu vašej poisťovni. Pripravte si číslo poistnej zmluvy, budete ho potrebovať. Škodu môžete nahlásiť aj on-line, do formulára na webových stránkach môžete priložiť všetky dokumenty v elektronickej podobe.

TIP: Škodu nahláste čo najskôr! Pri neskoršom oznámení riskujete, že vám poisťovňa nevyplatí plnenia v plnej výške.

Na odstránení škody sa dohodnite s poisťovňou

Než sa vrhnete na odstránenie škody alebo opravu majetku, dohodnite sa na postupe s poisťovňou. Je vhodné zničené veci zhromaždiť, aby ich mohol likvidátor poisťovne pri prehliadke skontrolovať.

TIP: Ak musíte škodu napraviť alebo odstrániť zo závažného dôvodu, na súhlas poisťovne čakať nemusíte. To platí napríklad v prípade, keď víchrica strhne strešnú krytinu a vám zateká do domu.

TIP  2: Keď to pôjde, nevyhadzujte zničené veci a počkajte na príchod likvidátora poisťovne.

Vyvrátený strom alebo konár na aute

Škody na aute pokryje havarijné poistenie. Pokiaľ ho nemáte, môže pomôcť pripoistenie v rámci povinného zmluvného poistenia. Skontrolujte svoju poistku, je možné, že takéto pripoistenie máte dojednané.

TIP: Najlepšie je mať havarijné poistenie doplnené o variantu Allrisk. To obsahuje krytie živelných škôd, havárie, vandalizmu, odcudzenia alebo tiež stretu so zverou a poškodenia vozidla zvieraťom.

Odtrhnutá strecha

Zničená strešná krytina je jednou z najčastejších škôd, ktoré za sebou víchrica nechá. Tu pomôže poistenie majetku, ktoré zahŕňa aj ochranu proti prírodným živlom. Za víchricu poisťovne považujú vietor s rýchlosťou minimálne 75 km / h, výnimočne je v poistných podmienkach 60 km / h.

Poisťovne spravidla vychádzajú z údajov najbližšej meteorologickej stanice. Keď nemožno preukázať rýchlosť vetra, budete musieť doložiť, že vietor zničil aj iné budovy v okolí.

Na zodpovednosť sa nespoliehajte

Zničil vám strechu alebo auto vyvrátený strom zo susedovej záhrady? Myslíte si, že škodu pokryje poistenie zodpovednosti suseda? Pokiaľ k pádu stromu došlo v dôsledku víchrice, nie je to vina suseda a škodu budete musieť riešiť s vašou poisťovňou. Plnenie čakajte len v prípade, ak máte k poisteniu majetka dojednané pripoistenie prírodných živlov.

Pozor na zastarané zmluvy

Odporúčame, aby ste poistky pravidelne kontrolovali. Poistenie dobre slúži svojmu účelu, keď sa s ním priebežne pracuje. Veľa ľudí má zmluvy, ktoré uzavreli pred mnohými rokmi. Že niečo nie je v poriadku, zistia až vo chvíli, keď je neskoro.

Tip: Poistky je vhodné aktualizovať aspoň každé dva roky, alebo v prípade, že sa zmení hodnota majetku.

Spadol vám na auto strom? Odtrhla vám víchrica kus strechy? Chcete mať istotu, že sú vaše zmluvy v poriadku? Kontaktujte nás, naši špecialisti zo siete INSIA vám radi pomôžu!

VOLAJTE  +421 220 570 714

PIŠTE NA INFO@INSIA.COM

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web