ÚvodBlogPoistenie osôb Ako požiadať o odškodnenie, keď sa pošmyknete na chodníku a zraníte sa

Ako požiadať o odškodnenie, keď sa pošmyknete na chodníku a zraníte sa

21. Januára 2021 | Rubriky: Poistenie osôb | INSIA aktuality | Blog

 Ako požiadať o odškodnenie, keď pošmykne na chodníku a zraníte sa

Už druhý rok je totiž za údržbu chodníkov zodpovedná samospráva, čiže mestá a obce. Vedeli ste, že keď sa pošmyknete na namrznutom chodníku a zraníte sa, môžete žiadať o odškodnenie?

 

 

Zodpovedná je samospráva

Stáva sa však, že pri extrémnom počasí samospráva ani pri využití všetkých kapacít nedokáže udržiavať cesty a chodníky upravené. Mestá a obce sa starajú o verejné priestranstvá, zodpovedajú teda aj za škody, ktoré vzniknú na neodpratanom či zľadovatenom chodníku. Povinnosti za údržbu chodníka ich nezbavuje ani tabuľa s oznamom, že chodník sa v zime neudržiava.

Máte nárok na finančnú náhradu v prípade, že sa zraníte na zľadovatenom chodníku a budete sa dlhodobo liečiť?

Istota je poistiť sa. Uplatňovať náhradu škody môžete v tom prípade, ak máte uzavreté úrazové poistenie alebo pripoistenie k životnému poisteniu. Pokiaľ ide o vážnejší úraz, treba privolať napríklad mestskú políciu, ktorá stav povrchu chodníka zdokumentuje a následne je možné uplatniť náhradu škody u samosprávy, ktorá je za údržbu zodpovedná.

Ak si chcete uplatniť náhradu škody od mesta, dodržujte tento postup:

  1. Najprv zdokumentujte zľadovatený chodník formou fotografií a zápisnice s podpisom svedkov.
  2. Zašlite písomnú žiadosť na mestský alebo obecný úrad, ktorý zodpovedá za chodník.
  3. Mesto alebo obec následne kontaktuje svoju poisťovňu a náhrada škody bude uhradená z poistenia zodpovednosti za škodu.
  4. Poisťovňa bude od vás neskôr prostredníctvom obce alebo mesta požadovať preukázanie priebehu vzniku škody a aj výšku nároku, ktorý od obce požadujete.

Buďte opatrní

Ak sa vám nejaká taká nepríjemní situácia stane, jednajte s rozmyslom. Pokúste sa opatrne vstať na nohy. Ak vás nič nebolí a môžete hýbať končatinami, je zbytočné volať políciu. Ak však máte podozrenie na zranenie, odporúčame volať Záchrannú zdravotnú službu na čísle 155 a následne riešiť formálne záležitosti.

Nemáte uzatvorené úrazové poistenie alebo pripoistenie k životnému poisteniu? Napíšte nám alebo rovno zavolajte, špecialisti zo siete INSIA vám radi poradia!

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web