ÚvodBlogVšetko zdražuje! Ako mať v roku 2023 viac peňazí?

Všetko zdražuje! Ako mať v roku 2023 viac peňazí?

2. Februára 2023 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb | Poistenie firiem

Všetko zdražuje! Ako mať v roku 2023 viac peňazí?

Žijeme v neľahkých časoch. Všetko zdražuje, máme rekordnú infláciu a musíme počítať každé euro. Preto si musíme dávať naozaj veľký pozor na to, aby sme s peniazmi zaobchádzali uvážlivo. Prinášame vám pár tipov, ako si urobiť poriadok vo vlastných peniazoch, aby ste ich mali čo najviac!


Ako si zlepšíte vašu finančnú situáciu?

Majte peniaze pod kontrolou – spočítajte si všetky príjmy a výdavky - ideálne za posledných 3 až 6 mesiacov.
 Pozrite sa na to, komu, koľko a za čo platíte – skontrolujte, koľko platíte za úvery, kreditky, energie, telefón, internet, poistenia…
 Ušetrite na pravidených výdavkoch – v prípade energií, telefónu, bankových či iných služieb sa na trhu možno nájde výhodnejšia ponuka. A ušetrené euro ku euru sa určite zíde.
 Odkladajte si peniaze bokom – vašim cieľom by malo byť to, aby ste mali v rámci vašich možností čo možno najskôr na bežnom či sporiacom účte vždy k dispozícii aspoň trojnásobok vašich mesačných výdavkov. Budete tak vo väčšom kľude.
 Nepožičiavajte si peniaze na zbytočnosti – ak už, tak by ste si mali peniaze požičať na zmysluplné veci, napríklad ak si chcete vylepšiť vaše bývanie. Rozhodne nie na veci z rozmaru (mobil, iná elektronika…) alebo na krátkodobú spotrebu (dovolenka, darčeky…)
 Najdrahší je kontokorent a kreditka – keď už nakupujete na dlh, zvoľte si úverový produkt s výhodnejšími podmienkami. Pre dlhšie splácanie je určite vhodnejší spotrebiteľský úver.

Finančný plán je základ

Spíšte si zoznam bežných výdavkov vašej domácnosti. Stačí vám na to pero a papier, ale skvele vám na taký plán poslúži aj niektorá z aplikácií pre váš smartfón. Nezabudnite do plánu zahrnúť aj všetky vaše dlhodobejšie ciele, ako napríklad nový televízor, počítač, práčku,nábytok či letnú dovolenku. Zahrňte si do plánu určite aj rezervu, ktorú si chcete vytvoriť pre nepredvídateľné okolnosti.

blog2023

Zistite čo najskôr, ako na tom fakticky ste

Svoje príjmy rozdeľte vždy na tri kôpky a spravujte ich úplne oddelene:

  • Bežné výdavky ako nájom, telefón, energie, potraviny či oblečenie, uhrádzajte výhradne z peňazí, ktoré máte k dispozícii na svojom bežnom účte.
  • Pre mimoriadne výdavky si vytvárajte rezervu na sporiacom účte. Odkladajte si sem pravidelne, koľko viete, ideálne približne desatinu svojho mesačného příjmu, kým nedosiahnete aspoň trojnásobok mesačných výdavkov. Túto rezervu nepoužívajte na bežné výdavky.
  • Pre vzdialenejšiu budúcnosť, (nové auto, lepšie bývanie, dôchodok…) si odkladajte peniaze (už dávno neplatí, že to musia byť stovky eúr) formou vhodného investičného produktu (napr. stavebné sporenie, doplnkové dôchodkové sporenie alebo iné investičné produkty). Už dávno neplatí, že investovať musíte len vo veľkých sumách.

Kde nájdete peniaze navyše

Myslíte si, že nemáte kde ušetriť?

Nuž, sporiť sa dá aj v malom, doslova euro k euru mesačne, ktoré máte k dispozícii možno už aj teraz, len o tom neviete. Môžu to byť peniaze za mobilný paušál, ktorý ani nevyužívate celý, za nevýhodnú zmluvu s dodávateľom energií, internetu alebo zbytočne veľký rozsah TV programov - naozaj sledujete všetkých 100 ?

Zamerajte sa teda  na tieto výdavky ešte predtým, ako si začnete uťahovať opasok. Možno budete prekvapení a je pravdepodobné, že práve tu objavíte vaše prvé “peniaze navyše”.

Máte obavu, že peniaze nekontrolovane postupne prejete alebo miniete na veci, ktoré možno ani nepotrebujete? Zriaďte si trvalý príkaz, ktorým budete hneď z výplaty posielať peniaze na váš sporiaci účet, kde si vytvárate rezervu pre mimoriadne výdavky.

Odkladať peniaze bokom dôležité

Nikdy neviete, čo sa prihodí. Preto by ste na bežnom alebo sporiacom účte mali mať aspoň trojnásobok mesačných výdavkov pre prípad, ak by ste museli zaplatiť niečo, s čím ste nepočítali.

Pre človeka, ktorý žije od výplaty k výplate a vyjde sotva s odretými ušami, je určite zložitejšie začať si odkladať bokom aspoň nejaké to euro. Ale nie je to nemožné! Aby ste si mohli odložiť aspoň niečo z toho, čo máte, musíte mať prehľad nielen o príjmoch, ale hlavne o svojich výdavkoch.

prasatko2023

Nepožičiavajte si, pokiaľ to nie je nutné

Zadlžovať by ste sa mali len rozumne, napríklad ak ide o bývanie alebo rozbeh podnikania. Ak to nejde inak, o pôžičke uvažujte napríklad kvôli novej chladničke, bez ktorej sa si doma neporadíte, alebo na auto, ak ho potrebujete na dochádzanie do práce. Určite si ale nepožičiavajte na veci, bez ktorých sa určite zaobídete (televízor, dovolenky, herné počítače a iná elektronika…).

Ide o to, že aj banálna pôžička môže roztočiť kolotoč dlhov, z ktorého sa potom veľmi ťažko vymotáte. V krajných prípadoch to končí exekúciou alebo osobným bankrotom. 

Strážte si, za čo a koľko míňate. Majte prehľad o pravidelných výdavkoch. Raz mesačne alebo aspoň štvrťročne si vyhodnoťte, ako sa vám darí finančný plán plniť, kde máte ešte rezervy a ako sa vyvíjajú vaše finančné potreby.

Ste vodič? Pozor na zbytočné pokuty

Aj keď to pôsobí úsmevne, pokuty patria medzi najzbytočnejšie výdavky vôbec. Je úplne jedno, či ide o pokutu za parkovanie, telefonovanie za jazdy, prekročenie rýchlosti, nekompletnú povinnú výbavu alebo doklady. Viete, že len za nepredloženie platnej zelenej karty k PZP môžete dostať pokutu až do výšky 30 Eur? 

Chcete si urobiť poriadok v peniazoch, ale sami si na to netrúfate? Profesionáli zo siete INSIA vám radi pomôžu - kontaktujte nás.

KONTAKTUJTE NÁS

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web