ÚvodBlogFotovoltaika vám ušetrí peniaze za elektrinu

Fotovoltaika vám ušetrí peniaze za elektrinu

5. Apríla 2019 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb | Poistenie firiem

Fotovoltaika vám ušetrí peniaze za elektrinu

Fotovoltaika nám prináša, ako finančnú úsporu, tak i šetrnosť k životnému prostrediu, a to je v dnešnej dobe prioritou. Je však treba vidieť tieto aktivity aj z hľadiska poistnej ochrany.  Najprv však pár odborných slov k tomuto zariadeniu, ktoré sa inštaluje buď vo veľkých celkoch na predom vybrané plochy alebo na strechy rodinných domov, ale taktiež budov slúžiacich k podnikateľskému zámeru.

Fotovoltaika je  metóda priamej premeny slnečného žiarenia na elektrinu s využitím fotoelektrického javu, ktorý prebieha na veľkoplošných polovodičových fotodiódach. Jednotlivé diódy sa nazývajú fotovoltaické články a sú obvykle spájané do väčších celkov - fotovoltaických panelov.

Prečo využívať Fotovoltaiku?

  • Finančná úspora
  • Energetická sebestačnosť
  • Šetrnosť k životnému prostrediu
  • Dlhá životnosť a nízke náklady na údržbu
  • Jednoduchá a rýchla inštalácia
  • Možnosť získať dotáciu

Pokiaľ zhodnotíme možné hroziace nebezpečenstvo týchto zariadení, je potrebné si uvedomiť, čo je pre tieto zariadenia kľúčové a na tomto základe navrhnúť ich poistnú ochranu.

Fotovoltaika je obecne závislá na klimatických podmienkach a bode jeho umiestnenia. Je potrebné zohľadniť polohu, kde sa nachádza, či v zástavbe alebo na zelenej lúke.  Pokiaľ je to možné, volíme vždy južnú stranu a mapujeme:

  • zatienenie okolitými budovami, stromami, a pod., čo nám znižuje výkon
  • energetickú sebestačnosť a nezávislosť na dodávkach elektriny zo siete, aspoň čiastočne a súčasne aj ohľaduplnosť k životnému prostrediu, ktorá je dnes na prvom mieste
  • cena sa odvíja od 1 kWp inštalovaného výkonu (kilowattpeak = kilowatt špičkového výkonu)
  • najnákladnejší typ fotovoltaickej elektrárne vzniká vtedy, keď je vyrobená energia akumulovaná do špeciálnych batérií.

Fotovoltaika se teší stále väčšej obľube z dôvodu rýchlej inštalácie bez výrazného narušenia chodu prevádzky. Medzi ďalšie plusy môžeme určite radiť aj jej dlhú životnosť a minimálnu údržbu. Naviac možno získať dotáciu  pre využitie obnoviteľných zdrojov energie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.

Ako je to s poistením?

Z pohľadu poistenia fotovoltaiky, teda malého množstva solárnych panelov umiestnených na streche stavby, ide o tzv. stavebné súčasti. Pri veľkom množstve týchto panelov, ide priamo o fotovoltaické elektrárne. Prvotné prihliadnutie patrí k živelným nebezpečenstviam ako je víchrica, krupobitie a ťarcha snehu. Ďalším podstatným rizikom je prepätia v sieti a možnosť odcudzenia alebo vandalizmu. Pokiaľ sa jedná o veľkoplošné elektrárne na zelenej lúke, je vhodné počítať aj s povodňou a záplavou.

Odporúčame venovať pozornosť týmto zariadeniam z hľadiska poistných nebezpečenstiev, pričom všetky údaje k poisteniu je nutné si vyžiadať od vlastníka zariadenia.

Aj tu je priestor pre našich špecialistov, ktorí vám dokážu vybrať vhodné poistenie na mieru podľa vašich potrieb.

Premýšľate o vlastnej fotovoltaickej elektrárni? Chcete mať istotu, že budete mať správne
nastavené poistenie? Kontaktujte nás, naši špecialisti vám radi pomôžu!

kontakt SK

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web