ÚvodBlogKyberzločinci ohrozujú aj Vás. Ako sa brániť?

Kyberzločinci ohrozujú aj Vás. Ako sa brániť?

21. Februára 2019 | Rubriky: Blog | Poistenie firiem | INSIA aktuality

Kyberzločinci ohrozujú aj Vás. Ako sa brániť?

Kyberkriminalita je na vzostupe, útokov je stále viac. Môžeme sa stretnúť so sofistikovanými útokmi na veľké spoločnosti, ktorých cieľom môže byť know-how alebo obchodné tajomstvo konkurencie. Podnikatelia podceňujú nebezpečenstvo, ktoré im hrozí. Neuvedomujú si, ako ľahko môžu byť napadnutí. Žijeme v digitálnom svete, v ktorom sa všetko rýchlo mení. Nekalé praktiky a útoky kyberzločincov sú každým dňom nebezpečnejšie.

Terčom útoku môže byť naozaj ktokoľvek. Kvôli rastúcej kyberkriminalite dokonca vznikol špecializovaný útvar polície v SR a v rámci EÚ vzniklo Centrum pre kyberzločin, ktoré sídli v Haagu. Vyšetrovatelia riešia tisíce prípadov a ich počet neustále rastie.

Aké riziká Vám hrozia v súvislosti s kyberkriminalitou?

Je to obmedzenie prístupu k informačným systémom spoločnosti alebo prerušenie poskytovaných webových služieb (kódovanie, výpadok siete, zlyhanie počítačov a vírusy, ktoré môžu zničiť dáta, poškodiť hardvér, ochromiť systémy alebo prerušiť prevádzku spoločnosti),  krádež citlivých alebo osobných informácií alebo zdravotných záznamov, prípadne manipulácia s nimi, získanie neoprávneného prospechu (prevod elektronických peňazí), poškodenie dobrého mena a strata dôvery (autorské práva, obchodná značka).

Kyberútoky smerované na podnikateľov a firmy môžu mať až likvidačné následky. Nejde pritom len o hackerov. Dáta môžu ukradnúť aj niektorí zo zamestnancov, a to z rôznych dôvodov. Môže ísť o nespokojnosť v práci, škodoradosť alebo o vyhliadku, že ukradnuté dáta speňažia.

Kyberútokom možno čiastočne predchádzať

Neexistuje žiadna 100% ochrana pred kyberútokom, akýkoľvek podnikateľ môže byť napadnutý. Kyberútoky a trestné činnosti páchané prostredníctvom informačných a komunikačných technológií sú stále agresívnejšie.

Aj firmy sa môžu poistiť

V súčasnej dobe je skvelým riešením poistenie kybernetických nebezpečenstiev, spojené aj so zodpovednosťou za dáta podnikateľov.

Najčastejšie podnikatelia riešia v súvislosti s kyberkriminalitou únik dát a informácií, poškodené dáta, chyby software, napadnutie vírusom, porušenie bezpečnosti, porušenie zmluvy alebo stratu dôvery, poškodenie dobrého mena, finančnú stabilitu a právnu zodpovednosť.

Čo kryje poistenie kybernetických nebezpečenstiev pre podnikateľov?

Neoprávnené nakladanie s údajmi, porušenie administratívnych a regulačných povinností, porušenie autorských práv, prenos vírusov, vydieranie prostredníctvom siete, straty obchodných výnosov spôsobené nefunkčnosťou počítačovej siete, obnovu dát v dôsledku napadnutím vírusom či hackerom, odoprenie prístupu k dátam, sprístupnenie dát zamestnancom, povinnosť voči dozorovým orgánom.

Pri zjednávaní poistenia kybernetických nebezpečenstiev je vždy vyžadovaný individuálny prístup. Územná platnosť býva často celý svet a je treba zjednať dostatočne vysoké limity plnenia.

A čo vy? Ako sa bránite proti kyberzločincom?

Pokiaľ máte záujem o poistenie kybernetických rizík pre Vašu firmu, kontaktujte nás, radi Vám pomôžeme zorientovať sa v danej problematike a nájsť to najvhodnejšie riešenie pre Vás.

kontakt SK

 

Zroj: www.euractiv.sk

EURACTIV_LOGO_ORIGINAL_RGB_S



Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web