ÚvodBlogMrazivé počasie dokáže narobiť veľkú neplechu

Mrazivé počasie dokáže narobiť veľkú neplechu

23. Januára 2020 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb | Poistenie firiem

Keď spadnete na namrznutom chodníku, môžete žiadať o odškodnenie

Netrápi len vodičov, ktorí v mrazivých dňoch nenaštartujú alebo nezvládnu jazdu na namrznutej ceste. Ohrozuje chodcov. Obťažuje aj majiteľov domov, ktorí musia riešiť napr. havárie na vodovodných potrubiach. A tým to rozhodne nekončí. Viete, aké najčastejšie škody sú so zimou spojené?

 

Úraz na zľadovatenom chodníku

Viete, že keď sa pošmyknete na neudržiavanom namrznutom chodníku, môžete sa dožadovať náhrady?Je veľmi dôležité najskôr zistiť, ktorý subjekt podľa platnej legislatívy za vzniknutú škodu zodpovedá a  voči tomuto subjektu si vzniknutú ujmu na zdraví aj následne uplatniť.

Obráťte sa na majiteľa či správcu nehnuteľnosti, ku ktorej patrí neodprataný chodník. Platná legislatíva mu totiž ukladá udržiavať chodníky v stave schodnosti, teda napr. v zime odstraňovať nánosy snehu a ľadu. Odškodné pri úraze môžete teda žiadať od majiteľa či správcu nehnuteľnosti, ku ktorej patrí daný chodník. Často to býva obec. Nehodu tohto typu kryje poistenie zodpovednosti.

Samozrejme aj tu platí určitá logika. Chodec sa musí po chodníku pohybovať rozumne a predpokladať, že môže byť namrznutý. V prípade, že sa preukáže, že majiteľ chodníka nemohol na schodnosť upozorniť, zmierniť alebo ju odstrániť, vyplatí poisťovňa náhradu škody.

Poškodený môže v prípade úrazu hlásiť škodu tiež svojej poisťovni a nárokovať si úhradu z vlastného úrazového poistenia.

Prasknutá vodovodná rúrka

Tuhé mrazy, napadaný sneh či silný vietor spôsobuje každoročne značné škody na majetku a do istej miery sa tomu nedá vyhnúť.Častejšie výkyvy teplôt v zimných mesiacoch neprospievajú predovšetkým vodovodným potrubiam, ktoré často praskajú. Únik vody býva jednou z najčastejších poistných udalostí.

Proti škodám, ktoré voda môže napáchať, sa môžete chrániť dojednaným poistením nehnuteľnosti aj domácnosti. Nezabudnite aj na to, že nesmiete podceniť zimnú prípravu a zabezpečenie, aby Vám poisťovňa neskrátila úhradu pri plnení poistnej udalosti.

Vlastník má povinnosť dbať na dobrý technický stav svojho majetku a má sa snažiť zabrániť vyskytovaniu škôd. Prevencia hrá totiž v predchádzaní zbytočného vzniku škôd významnú úlohu.

Pád cencúľa

Vedeli ste, že za pád snehu či cencúľa zo striech domov zodpovedajú majitelia nehnuteľností? Sú povinní sa o nehnuteľnosť starať a predchádzať týmto situáciám. Keď dôjde ku škode, poisťovňa zisťuje, či majiteľ niečo nezanedbal a či mohol škode zabrániť.

Pokiaľ dôjde ku škode aj napriek dodržaniu všetkých bezpečnostných zásad, môže si majiteľ alebo správca budovy nárokovať náhradu škody z poistenia zodpovednosti.

Polámanie stromov námrazou

Poškodenie majetku následkom pádu stromu, ktorý nevydržal tiaž snehu či námrazu, môžete vyriešiť z poistenia nehnuteľnosti. Keď pôjde o poškodenie auta, môže v určitých prípadoch, škody pokryť aj havarijné poistenie vozidla.

Nezabúdajte na susedov

Ak strom alebo konáre z Vášho pozemku poškodia majetok susedovi, môžete vzniknutú škodu riešiť prostredníctvom poistenia zodpovednosti za škodu.. Takisto, ak  mu kvôli vytečenej alebo zamrznutej vode spôsobíte škodu, je vhodné mať uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu.

Chcete mať istotu, že budete na prípadné zimné škody pripravení? Neváhajte nás kontaktovať, naši špecialisti zo siete INSIA vám radi poradia.

KONTAKTUJTE NÁS

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web