ÚvodBlogNebezpečenstvo, ktoré hrozí rodičom školákov

Nebezpečenstvo, ktoré hrozí rodičom školákov

13. September 2019 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb

Nebezpečenstvo, ktoré hrozí rodičom školákov

Do boja so začiatkom školského roka vyráža každoročne státisíc rodičov. Je to obdobie, kedy musia siahnuť hlbšie do vrecka. Ako by nie, rodinný rozpočet praská vo švíkoch. Nové aktovky, učebnice, písacie potreby, tenisky na telocvik a veľa ďalších pomôcok. Náklady sa šplhajú do stoviek eur. A to nie je všetko. Viete, ako sa vyhnúť ďalším nečakaným výdavkom?

Novým vybavením to nekončí

Rodičia musia počítať aj s platbami za najrôznejšie krúžky, školské akcie a výlety. Nezriedka prichádza rozčarovanie v podobe nečakaných výdavkov za škodu, ktoré dieťa spôsobí nielen v škole.

Myslíte si, že Vaše dieťa nie je žiadny ničiteľ? Aj tak môže nešťastnou náhodou nejakú škodu zaviniť. Svoju úlohu môže zohrať aj hecovanie v kolektíve rovesníkov, kde deti často strácajú zábrany a ľahšie sa zúčastňujú rôznych bláznovstiev.

Dokážu urobiť najrozličnejšie škody

Škôd, ktoré deti môžu spôsobiť, je celý rad. Nie vždy ich spôsobia úmyselne. Stačí chvíľka nepozornosti a škoda je na svete. Medzi tie najčastejšie patria popísané lavice, rozbité sklá alebo zlomené dvierka na skrinkách. Ide o menšie škody, ktoré peňaženky rodičov nezruinujú.

Avšak keď dôjde na väčšie škody, pri ktorých ich ratolesti poškodia napríklad monitory alebo počítače v počítačovej učebni, výukové tablety alebo drahšie náčinia v telocvični, tak končí všetka sranda. Škody idú potom koľkokrát až do tisícov eur, čo s rodinným rozpočtom poriadne zamáva.

Kto platí za škodu?

To určuje zákon, konkrétne zodpovednosť k náhrade škôd zavinených neplnoletou osobou. Podľa zákona musí byť dieťa, ktoré spôsobilo škodu, schopné ovládnuť svoje konanie a posúdiť jeho následky. Dôležitú úlohu hrá aj povinnosť dohľadu nad neplnoletou osobou.

Každý poškodený, teda aj škola, má totiž pri takejto škode právo vymáhať náhradu škody od škodcu bez ohľadu na to, či ide o dieťa alebo dospelého. 

Nespoliehajte sa na to, že nebudete musieť za svoje dieťa škody zaplatiť. Nezriedka sa stáva, že rodičia musia zaplatiť celú výšku škody. Predchádzajte tomu!

Rozumní rodičia majú dojednané poistenie

Je to práve poistka zodpovednosti, ktorá rodičom častokrát vytrhne tŕň z päty a ušetrí až stovky eur. Najčastejšie dojednávajú poistenie zodpovednosti, keď ich deti idú na rôzne školské výlety alebo akcie. Prekvapivo podceňujú lyžiarske kurzy, aj pri nich môže dôjsť ku škode - nie toľko na majetku, ako skôr na zdraví. Keď deti na lyžiach nevedia, rastie riziko, že niekoho počas kurzu zrania. Aj tento prípad poistenie zodpovednosti kryje.

Aké poistenie Vás teda aj v takomto prípade chráni? Pre rodičov školopovinných detí je vhodné mať uzatvorené aj poistenie domácnosti vrátane poistenia zodpovednosti za škody spôsobené osobami žijúcimi v spoločnej domácnosti. Práve toto poistenie kryje škody, ktoré spôsobí Vaše dieťa v škole, ale aj mimo nej.

Chcete mať pokoj a istotu, že keď vaše dieťa niečo rozbije, nebudete to musieť platiť z vlastného vrecka?

Kontaktujte nás, naši špecialisti zostavia výhodné poistenie zodpovednosti na mieru podľa Vašich potrieb.

TLACITKO KONTAKTUJTE NAS

Zdroj: investujeme.cz

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web