ÚvodBlogPoistenie osôbZlodeji sa už nevedia dočkať konca chalupárskej sezóny! Máte kvalitne poistenú chalupu či chatu?

Zlodeji sa už nevedia dočkať konca chalupárskej sezóny! Máte kvalitne poistenú chalupu či chatu?

16. September 2022 | Rubriky: Poistenie osôb | Blog

Zlodeji sa už nevedia dočkať konca chalupárskej sezóny! Máte svoju chalupu či chatu naozaj kvalitne

Leto sa nám pomaly končí, chatári a chalupári začnú čo nevidieť zazimovavávať svoje rekreačné objekty. A keďže chata stojí väčšinou v rekreačnej oblasti, ktorá je počas jesene a zimy neobývaná, hrozba krádeží či vandalizmu je obrovská. Viete, ako si svoju chatu alebo chalupu zabezpečíte čo najlepšie?

S poistením zdravia, domácnosti či auta už väčšina ľudí skúsenosti má. S poistením rekreačnej nehnuteľnosti to už také samozrejmé nie je, a to napriek tomu, že chalupárčenie je jednou z najobľúbenejších foriem relaxu či odpočinku.

Ako správne chrániť svoju chalupu či chatu?

Nielen zazimovanie chalupy či chaty, ale aj jej zabezpečenie voči živelným rizikám a zlodejom riešia v tomto období mnohí chalupári.

Preventívnymi opatreniami si totiž môžete ušetriť mnohé nepríjemnosti a peniaze, ktoré by ste inak museli za odstránenie škôd zaplatiť zo svojho. Pomôcť vám môže, samozrejme, aj správne nastavené poistenie majetku. Preto vám prinášame niekoľko odporúčaní, ako si toto poistenie správne nastaviť a na čo si dať pri jeho uzatváraní pozor.

Riešením je na mieru pripravené poistenie rekreačného objektu.

Úplným základom je poistenie správne nastaviť a zo širokej ponuky poisťovní vybrať tú, ktorá bude pre konkrétny typ nehnuteľnosti vhodná. Predovšetkým je potrebné správne nastaviť poistné sumy a zvážiť, či poistíte len samotnú nehnuteľnosť, alebo aj jej vybavenie. Dôležité je zvoliť aj zodpovedajúce zabezpečenie a postrážiť si možné výluky, ktoré z poistnej zmluvy vyplývajú.

Nemenej dôležité je aj poistenie zodpovednosti. Zmysel tohto poistenia určite oceníte vo chvíli, kedy napríklad strom na vašom pozemku pri páde poškodí susedovu strechu, či uvoľnená škridľa z vašej strechy poškodí susedove auto.

TIP: Skontrolujte  či vaše poistenie kryje všetky riziká.

Pred uzatvorením poistenia si overte, či obsahuje krytie všetkých rizík, ktoré môžu vašu rekreačnú nehnuteľnosť ohroziť. Základné poistenie totiž spravidla neobsahuje krytie všetkých rizík.

Uzatvorte si aj poistenie domácnosti

Ak máte chatu či chalupu vybavenú aj cennejšími predmetmi (napr. elektronika, obrazy, spotrebiče  a pod.), ktoré by vám mohli zlodeji ukradnúť alebo poškodiť, nezabudnite ani na poistenie domácnosti. Rovnako nezabudnite ani na poistenie zodpovednosti.

2377506_05_27266928

Čo sa môže stať? Ukážme si to na príklade pána Dušana

Pán Dušan po príchode na chalupu zistil, že ju navštívil nepozvaný hosť, ktorý ukradol kosačku a drobnú elektroniku v celkovej hodnote 1500 Eur. Navyše sa snažil odniesť aj starožitnú skriňu, čo sa mu síce nepodarilo, ale poškodil ju. Pán Dušan ihneď privolal políciu a všetko nahlásil svojej poisťovni. Čo by mala jeho poistná zmluva obsahovať, aby sa dočkal náhrady?

Ukradnuté veci patria do domácnosti. Preto by okrem poistenia nehnuteľnosti mala byť v poistenej zmluve poistená aj domácnosť a udalosť by sa riešila v rámci rizíka krádež. Pri uzatváraní poistenia si však nezabudnite vopred zistiť, aké zabezpečenie chaty či chalupy poisťovňa vyžaduje, inak sa môže stať, že vám odmietne vyplatiť náhradu za ukraduté veci, prípadne môže poistné plnenie krátiť.

Pri chatách a chalupách platí, že požiadavky poisťovní na zabezpečenie bývajú prísnejšie, než je tomu pri bytoch alebo rodinných domoch, ktoré sú trvalo obývané. Rekreačné nehnuteľnosti sú totiž určitú dobu opustené, čím rastie príležitosť „pre nepozvanú návštevu“.

Je fajn počítať aj s možnosťou, že páchateľ nielen niečo ukradne, ale niečo z vybavenia chaty zničí alebo poškodí. To by poisťovňa riešila z rizika vandalizmus.

Pri uzatváraní poistenia si preto určite nechajte všetko poriadne vysvetliť a zistite si aj to, čo je uvedené vo výlukách ku konkrétnemu poisteniu.

Pokiaľ vlastníte chatu či chalupu, investujete do nej svoje peniaze, pravidelne tu trávite čas a do budúcna možno uvažujete aj o presťahovaní sa sem „na staré kolená“, zamyslite sa tiež nad jej poistením. Predídete tak finančným nepríjemnostiam v prípade neočakávaných udalostí.

Opakovane upozorňujeme, že pri poistení chaty či chalupy je, rovnako ako pri bežnom byte alebo dome, vždy potrebné rozlišovať poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti. 

Ako sa s končíacou sa chalupárskou sezónou vysporadúvate vy?
Chcete mať istotu, že máte vhodné poistenie?
Neváhajte nás kontaktovať  – profesionáli z INSIA vám radi pomôžu.

KONTAKTUJTE NÁS

 

Zdroj: oPojištění.cz
opojisteni

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web