ÚvodBlogZdražovanie poistenia áut sa týka všetkých vodičov

Zdražovanie poistenia áut sa týka všetkých vodičov

10. Mája 2023 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb

Zdražovanie poistenia áut sa týka všetkých vodičov

Cena poistenia rastie. A nielen preto, že náklady na opravy áut sa v posledných rokoch zvýšili. Svoj podiel na tom má aj vysoká inflácia. Máme pre vás niekoľko tipov, ako môžete napriek zdražovaniu na poistení ušetriť alebo získať najvýhodnejšiu ponuku.

Drahšia výroba, súčiastky i náklady na zamestnancov

Príčin, prečo poistenie zdražuje, je hneď niekoľko. Výroba automobilov je stále zložitejšia a technologicky náročnejšia, čo zvyšuje náklady na náhradné diely. Navyše, automobilkám i servisom rastú náklady na zamestnancov a  poisťovniam prudko rastú náklady na odstraňovanie spôsobených škôd. Na zdražovanie sme sa opýtali Ľubice Meszárosovej, produktovej špecialistky pre neživotné poistenie INSIA SK.

O aké veľké zdražovanie sa jedná?

Ak sa pozrieme na vývoj cien opráv vozidiel a vývoj priemernej výšky poistného plnenia v oblasti poistenia motorových vozidiel, je priemerné zdraženie poistenia ešte relatívne mierne.

Dotkne sa zdražovanie všetkých vodičov?

Áno, zmena poistného sa  nevyhýba ani vodičom, ktorí nikdy nespôsobili žiadnu škodu. Tí menej šťastní, ktorí predsa len nejaké tie plechy pokrčili, musia počítať s výraznejším zdražením. 

 

lubica44Ľubica Meszárosová, produktový špecialista pre neživotné poistenie INSIA SK

Každému preto jednoznačne odporúčam, aby po obdržaní predpisu poistného z poisťovne na ďalší rok kontaktoval svojho poisťovacieho makléra. Ten najlepšie overí, či je nové poistné primerané, prípadne či niektorá z poisťovní v tom čase neponúka výhodnejšie poistenie. Pokiaľ makléra nemáte, môžete využíť našu sieť INSIA, keďže pôsobíme na celom území Slovenska. Rozhodne by som sa nespoliehala na online porovnávače, pretože maklér vám vie následne pomôcť aj s riešením prípadne vzniknutých problémov.

 

Je možné zdražovanie nejako zmierniť?

Určite je vhodné pred výročím poistenia oprášiť kontakt so svojim maklérom a overiť si, či je výška nového poistného  adekvátna, prípadne či nie je na trhu dostupné výhodnejšie poistenie, ktoré by viac vyhovovalo vašim potrebám a požiadavkám. Aby klient nebol vo výsledku pre pár ušetrených eur nemilo prekvapený, je fajn uistiť sa, že nové poistenie ponúka všetko, čo kryla pôvodná poistná zmluva. Pokiaľ sa chcete vyhnúť zbytočným nákladom na opravu auta, určite nepodceňujte ani pravidelnú údržbu, napríklad pravidelnú výmenu oleja či kontrolu pneumatík.

Na čo sa pri uzatváraní poistenia zamerať?

Dôležité je vybrať si poistenie s optimálnym krytím. Poisťovne dnes ponúkajú rôzne typy poistenia, vrátane komplexného poistenia, ktoré okrem rizika havárie kryje aj poistenie proti krádeži a poškodenie vozidla vandalizmom či vplyvom živelnej udalosti. Je preto dôležité zvážiť svoje potreby a zvoliť poistenie, ktoré vám najviac vyhovuje.

Na ako staré auto sa ešte oplatí mať havarijné poistenie?

Rozhodne by som neposudzovala vhodnosť havarijného poistenia na základe veku vozidla, ale podľa pomeru jeho hodnoty a výšky poistného. Pokiaľ za havarijné poistenie zaplatím zlomok hodnoty auta, je to určite dobrý obchod.

Dokážu s tým pomôcť vodičom poisťovací makléri INSIA?

Som presvedčená, že naši makléri sú schopní poskytnúť klientom špičkové porovnanie ceny aj kvality poistenia, a to vďaka našim unikátnym softwarovým riešeniam a kvalitnému know-how.

Chcete si urobiť poriadok v peniazoch, ale sami si na to netrúfate? Profesionáli zo siete INSIA vám radi pomôžu - kontaktujte nás.

KONTAKTUJTE NÁS

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web