ÚvodBlogČo robiť, aby ste mali v roku 2021 viac peňazí

Čo robiť, aby ste mali v roku 2021 viac peňazí

11. Januára 2021 | Rubriky: Blog

Čo robiť, aby ste mali v roku 2021 viac peňazí

Rok 2020 bol náročný, a preto by sme mali tento rok so svojimi peniazmi zaobchádzať s ešte väčšou rozvahou. Bude sa totiž hodiť každé euro. Chcete mať viac peňazí a konečne si zaobstarať to, po čom tak dlho túžite? Vieme, ako na to! Využite začiatok nového roka a urobte si poriadok vo vašich financiách. Stojí to za to!

Ako rýchlo zlepšiť vašu finančnú situáciu a získať viac peňazí

✔ Majte peniaze pod kontrolou - spočítajte si všetky svoje príjmy a výdavky a zistíte, kde a koľko ste schopní mesačne ušetriť.
✔ Zistite komu, koľko a za čo platíte - skontrolujte, koľko platíte za úvery, kreditky, energie, telefón či internet.
✔ Ušetrite na pravidelných výdavkoch - v prípade energií, telefónu alebo bankových služieb sa na trhu vždy nájde lacnejšia ponuka. A ušetrené euro s eurom sa zíde.
✔ Odkladajte si peniaze bokom - majte na bežnom či sporiacom účte vždy k dispozícii aspoň trojnásobok mesačných výdavkov.
✔ Nepožičiavajte si peniaze na zbytočnosti - peniaze by ste si mali požičiavať len na investovanie, napríklad do bývania. Rozhodne nie z rozmaru a na krátkodobú spotrebu.
✔ Najdrahšie sú kontokorent a kreditka - keď už nakupujete na dlh, tak si vyberte produkt
s výhodnejšími podmienkami. Pre dlhšie splácanie je vhodnejší spotrebiteľský úver.

Zostavte si finančný plán

Urobte si zoznam bežných výdavkov svojej domácnosti. Stačí Vám k tomu ceruzka a papier. Zahrňte do plánu aj dlhodobejšie ciele - napríklad nový televízor alebo blížiacu sa dovolenku. Nezabudnite do tabuľky zahrnúť aj rezervu pre nepredvídateľné okolnosti. Prípadne môžete využiť aj niektorú z aplikácií pre smartfón.

 

2021money

Zistite čo najskôr, na čom ste

Rozdeľte svoje príjmy na tri kôpky, ktoré spravujte oddelene.

  • Bežné výdavky ako nájom, telefón, energie, potraviny či oblečenie, plaťte výhradne z peňazí, ktoré máte k dispozícii na bežnom účte.

  • Pre mimoriadne výdavky majte rezervu na sporiacom účte, približne desatinu mesačného príjmu. Ideálne je mať stranou aspoň trojnásobok mesačných výdavkov.

  • Pre budúcnosť, teda na bývanie alebo dôchodok, si odkladajte do nejakej formy investičného produktu (napr. stavebné sporenie, doplnkové dôchodkové sporenie a pod.)

CHCEM PORADIŤ, AKO MAŤ VIAC PEŇAZÍ

Kde vziať peniaze naviac

Myslíte si, že nemáte kde ušetriť? Nezúfajte. Sporiť sa dá aj po pár eurách mesačne, ktoré už teraz máte k dispozícii, len o nich neviete. Môžu to byť peniaze za predražený mobilný paušál, nevýhodnú zmluvu s dodávateľom energií a pod.

Skôr, než si začnete uťahovať opasok, zamerajte sa na výdavky tohto druhu. Možno budete prekvapení, o koľko ich je možné stiahnuť. Je pravdepodobné, že objavíte peniaze navyše.

Máte strach, že peniaze prejete alebo miniete za veci, ktoré nepotrebujete? Zriaďte si trvalý príkaz, ktorým peniaze budete posielať na sporiaci účet hneď z výplaty.

Pravidelne si odkladajte peniaze

Nikdy neviete, čo sa prihodí, a preto je dôležité, aby ste si odkladali peniaze bokom. Na bežnom alebo sporiacom účte by ste mali mať aspoň trojnásobok mesačných výdavkov pre prípad, že by ste museli zaplatiť niečo, s čím ste nepočítali.

Pre ľudí, ktorí žijú od výplaty k výplate a vyjdú sotva s odretými ušami, je samozrejme zložitejšie začať si odkladať nejaké to euro. Ale nie nemožné! Aby si človek mohol odložiť bokom aspoň niečo málo z toho, čo má, musí mať prehľad nielen o príjmoch, ale hlavne o svojich výdavkoch.

Nepožičiavajte si, pokiaľ to nie je nutné

Dajte si pozor na neuvážené zadlžovanie. Požičiavajte si len za účelom investícií, napríklad do bývania alebo rozjazd podnikania. V prípade potreby je možné uvažovať o pôžičke na potrebné veci ako je chladnička či auto na dochádzanie do práce. Určite si nepožičiavajte na veci, ktoré nutne nepotrebujete, ako je nový televízor alebo dovolenka.

Aj banálna pôžička môže roztočiť kolotoč dlhov, ktorý skončí exekúciou alebo osobným bankrotom.
Strážte si, za čo a koľko míňate. Majte prehľad o pravidelných výdavkoch. Raz mesačne alebo pokojne štvrťročne zhodnoťte, ako sa vám darí finančný plán plniť, kde sú ešte rezervy a ako sa vyvíjajú vaše potreby.

Chcete si urobiť poriadok vo financiách, ale neviete, ako na to? Profesionáli zo siete INSIA vám radi poradia, kontaktujte nás.

KONTAKTUJTE NÁS

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web