ÚvodBlog"Umelé vlny s boomom hypoték skončili. Pripravte sa na zmenu"

"Umelé vlny s boomom hypoték skončili. Pripravte sa na zmenu"

1. Augusta 2019 | Rubriky: Blog | Hypotéky

"Umelé vlny s boomom hypoték skončili. Pripravte sa na zmenu"

O aktuálnych trendoch v oblasti hypoték viac prezrádza v rozhovore pre portál oPoisteni.sk Jozef Belko, konateľ spoločnosti Insuria Consulting.

Získať hypotéku je od júla tohto roka opäť o niečo náročnejšie. Do platnosti totiž vstúpili ďalšie prísne pravidlá pre získavanie úverov na bývanie, aby sa ešte viac spomalilo tempo zadlžovania sa domácností.

Aké novinky platia od júla 2019 pri hypotékach

  • Od tohto termínu vstúpila do platnosti posledná fáza sprísňovania úverov na bývanie zo strany Národnej banky Slovenska (NBS).
  • Klesá podiel výnimiek, ktorým banky môžu odsúhlasiť vyšší úver. Takisto sa obmedzuje podiel hypoték v rozmedzí 80 až 90 % ceny bytu, pričom ich po novom môže čerpať už iba 20 % žiadateľov (predtým 25 %)
  • Hypotéka by tiež nemala presiahnuť 8-násobok vášho ročného príjmu. Napríklad, ak zarábate 1000 eur v čistom, banka vám môže povoliť najviac 96-tisíc eur. Výnimku zatiaľ môže urobiť od júla len pri jednom z dvadsiatich klientov.
  • Päť percent výnimiek je určených pre mladých do 35 rokov s limitom do 9-násobku čistého ročného príjmu, a 5 % pre klientov starších ako 35 rokov bez stanoveného dlhového stropu.

 

Ešte viac sa dočítate v zaujímavom príspevku z portálu oPoisteni.sk.

 

zdroj: www.oPoisteni.sk

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web