ÚvodBlogDôležitá poistka, ktorú potrebuje každý manažér aj riaditeľ

Dôležitá poistka, ktorú potrebuje každý manažér aj riaditeľ

2. Februára 2021 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb | Poistenie firiem

Dôležitá poistka, ktorú potrebuje každý manažér aj riaditeľ

Vedeli ste, že manažéri a riaditelia spoločností sú osobne zodpovední za škodu, ktorú vo svojej funkcii spôsobia? A to dokonca aj v prípade, že sa dopustia chyby neúmyselne alebo z nedbanlivosti. V stávke je tak viac, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. V ohrození je osobný majetok manažérov, ich nehnuteľnosti, cennosti aj úspory. Našťastie existuje spôsob, ako tomu zabrániť.

Príliš vysoké riziko

Akonáhle uplatní spoločnosť, akcionári, veritelia alebo správcovia konkurznej podstaty nárok na náhradu škody, ocitne sa manažér vo veľmi ťažkej situácii. Dôkazné bremeno totiž leží na rozdiel od bežných právnych sporov, práve na ňom. To on musí preukázať, že konal so starostlivosťou riadneho hospodára.

A že takéto preukazovanie nie je vôbec jednoduché. Táto zákonom stanovená osobná zodpovednosť je jednou z najzávažnejších rizík, ktorým sú vrcholoví manažéri vykonávajúci funkcie v orgánoch spoločností vystavení, rovnako ako konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným.

Modelová situácia

IT spoločnosť podpíše zmluvu s odberateľom na naprogramovanie a dodanie softvéru. Softvér je vytvorený a nainštalovaný načas avšak v dôsledku jeho nesprávneho fungovania odberateľovi vznikne čistá finančná škoda. Možno by ste povedali, že ide jednoznačne o prípad profesijnej zodpovednosti za škodu a v podstate by ste mali pravdu. V praxi však môže dôjsť k tomu, že si IT spoločnosť uplatní škodu voči svojim štatutárom z titulu, že vstúpili do kontraktov, na ktoré spoločnosť nemá dostatočnú personálnu kapacitu alebo vhodné odborné zameranie (prípadne kombinácia podobných faktorov). Inými slovami, spoločnosť preukáže, že štatutári neúmyselne pochybili pri výkone svojej funkcie.

Zdroj: Collonade.sk

Čo je poistenie zodpovednosti D & O?

Je to nevyhnutný nástroj ochrany, ktorý chráni majetok spoločnosti a osobný majetok fyzických osôb v jej vedení. Jedná sa o na mieru šité poistenie, ktoré zafunguje v kritickej situácii a pokryje ako zodpovednosť manažéra, tak aj jeho prípadnú obranu proti neoprávnenému nároku.

D & O poistenie chráni pred dôsledkami prípadného pochybenia napríklad:

  • členov dozornej rady
  • členov výboru pre audit
  • členov kontrolnej komisie
  • členov správnej rady
  • generálnych riaditeľov
  • finančných riaditeľov

Chcete pomôcť s výberom správneho poistenia? Napíšte nám alebo rovno zavolajte, špecialisti zo siete INSIA vám radi poradia!

KONTAKTUJTE NÁS

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web