ÚvodBlogKoronavírus a cestovné poistenie: Čo by ste mali vedieť?

Koronavírus a cestovné poistenie: Čo by ste mali vedieť?

2. Marca 2020 | Rubriky: Blog | Poistenie osôb

Koronavírus a cestovné poistenie: Čo by ste mali vedieť?

COVID -19 (koronavírus) – slovíčko, ktoré nás v posledných dňoch prenasleduje a straší a je nebezpečne blízko. Európou sa vírus začal šíriť rýchlejšie hneď po tom, čo zachvátil hlavne sever Talianska. Potvrdili ho už aj v susednom Rakúsku, dokonca aj v Čechách.

 

 

Slovensko dôsledne monitoruje situáciu 

Štát monitoruje situáciu v súvislosti s koronavírusom - v praxi sú nastavené opatrenia a všetky zložky navzájom bezodkladne spolupracujú. Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva zároveň situáciu dôsledne sledujú a bezodkladne informujú prostredníctvom médií, sociálnych sietí a na svojich domovských webových portáloch. 

Chystáte sa cestovať?

Ministerstvo zahraničných vecí varuje ľudí pred cestou do niektorých severných oblastí Talianska, ktoré sú zasiahnuté  infekciou a Úrad verejného zdravotníctva dokonca apeluje na ľudí, aby zvážili cestovanie do týchto oblastí. Aj veľvyslanectvo SR v Ríme nabáda občanov Slovenska, aby sa rizikovým regiónom vyhýbali a dbali na prísne hygienické opatrenia.

Všetky informácie ohľadom cestovania sú zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR tu.  Nájdete tu Oznamy a upozornenia pred cestovaním.

Ak sa napriek upozorneniu pred cestovaním rozhodnete cestovať, jedná sa o cestu na vlastné riziko.

Ak vás čaká lyžovačka v Taliansku alebo v Rakúsku, alebo ste si už skôr zaplatili cestu do Ázie, môžete prísť o dosť peňazí. V prípade, že chcete zrušiť individuálne zakúpenú cestu, je dôležitá skutočnosť, či máte uzatvorené cestovné poistenie vrátane poistenia storno poplatkov. 

Bez poistenia storno poplatkov máte smolu

Predmetom poistenia storno poplatkov je náhrada nákladov na cestovné ako letenky, cestovné lístky na vlak alebo autobus, lodný lístok, na ubytovanie, a podobne. Obyčajne je to voliteľná súčasť cestovného poistenia. Poistenie storna je v krátkosti povedané poistenie situácie, keď máte cestu pripravenú, zaplatenú, ale nemôžete vycestovať, k uplatneniu poistenia môže prísť len z dôvodov dojednaných v poistnej zmluve.

Poistenie storno poplatkov je potrebné uzavrieť a zaplatiť bezprostredne po zakúpení cestovnej služby. Po zaplatení neskôr majú poisťovne čakacie doby a vtedy poistenie ešte nie je platné. A storno nemusí byť stopercentné.  Obvykle sa poskytuje plnenie vo výške 80 – 100%. Plnenia pri jednotlivých poisťovniach sa líšia.

Ale pozor! Poisťovne sa pri storne poplatkov v súvislosti s koronavírusom stavajú rôzne. Dôvod epidémia alebo strach z vycestovania v riziku stornopoplatkov nie je kryté, takisto stornovanie z dôvodu výskytu vírusu, epidémie a pod. nie je v cestovnom poistení  kryté. Nárok na poistné plnenie z poistenia storna objednanej služby a z poistenia storna zájazdu môže vzniknúť v prípade, ak Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejní oficiálne stanovisko o odporúčaní necestovať do postihnutých oblastí. Neplatí to tak v každej poisťovni.

V prípade, že chcete zrušiť zájazd zakúpený cez cestovnú kanceláriu, zrušenie takého zájazdu podlieha štandardným storno podmienkam cestovných kancelárií. Odporúčame vám, aby ste kontaktovali cestovnú kanceláriu alebo leteckú agentúru, kde ste si zakúpili cestovný lístok alebo zájazd. 

Ak už ste vycestovali...

V prípade, že uviaznete v oblasti, kde bola vyhlásená karanténa, náklady za ubytovanie a stravu nie sú kryté v rámci cestovného poistenia. Ak príde k postihnutiu vírusom a vzniknú liečebné náklady v zahraničí, sú poistením kryté (okrem prípadov, kedy poistený vedome nedodržal pokyny vydávané na zaistenie bezpečnosti osôb). Opatrnosti nikdy nie je dosť, zvlášť v situáciách, ak ide o naše zdravie. 

 

Máte otázku ohľadom cestovného poistenia a postoja jednotlivých poisťovní v súvislosti s koronavírusom? Kontaktujte nás, naši špecialisti zo siete INSIA vám radi pomôžu!

VOLAJTE  +421 220 570 714

PIŠTE NA INFO@INSIA.COM

 

 

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web