ÚvodBlogKoronavírus a jeho dopad na naše financie

Koronavírus a jeho dopad na naše financie

24. Apríla 2020 | Rubriky: Blog

Koronavírus a jeho dopad na naše financie

Koronavírus paralyzuje celý svet a Slovensko nie je výnimkou. Po ľudskom utrpení prišli na rad aj ekonomické škody. Dôsledky už pocítila nielen naša ekonomika, ale zákonite aj naše peňaženky a rodinné rozpočty. Dá sa na takúto situáciu pripraviť? Ako to všetko čo najlepšie zvládnuť?

 
Finančná rezerva je záchranná sieť

Nie nadarmo sa hovorí: “Kto šetrí, má za tri”. Ušetrené peniaze dokážu život výrazne zjednodušiť. Poskytnú finančnú slobodu práve v takýchto neočakávaných situáciách. Predsa sa nám ľahšie dýcha, ak s rezervou na nečakané výdavky, či poklesom príjmov, disponujeme. Odporúčaná finančná rezerva by mala byť vo výške približne polročného čistého mesačného príjmu rodiny. Tieto prostriedky zabezpečia pokrytie bežných a nevyhnutných výdavkov rodiny. 

Ako prežiť negatívne finančné dopady koronavírusu?

Je možné, že takýto stav ešte dlho potrvá. Čo vieme s určitosťou je, že bežné výdavky na chod domácnosti a splátky úverov nám zostanú a treba ich hradiť aj naďalej. Kde začať? Majte svoje peniaze pod kontrolou - spočítajte si všetky príjmy a výdavky.  V tomto prípade je najdôležitejšie znížiť výdavky na tie najnutnejšie. Zistite komu, koľko a za čo platíte - skontrolujte, koľko platíte za úvery, kreditky, energie, telefón či internet. Ušetrite na pravidelných výdavkoch - v prípade energií, telefónu alebo bankových služieb, sa na trhu vždy nájde lacnejšia ponuka. A ušetrené euro s eurom sa zíde. 

Kde vziať peniaze naviac?

Myslíte si, že nemáte kde ušetriť? Nezúfajte. Sporiť sa dá aj po pár eurách mesačne, ktoré už teraz máte k dispozícii, len o nich neviete. Môžu to byť peniaze za predražený mobilný paušál, nevýhodnú zmluvu s dodávateľom energií, ušetriť sa dá aj na poplatkoch u mobilných operátorov, za TV balíky a pod. Skôr, než si začnete uťahovať opasok, zamerajte sa na výdavky tohto druhu. Možno budete prekvapení, o koľko ich je možné stiahnuť. Je pravdepodobné, že objavíte peniaze navyše. Kúpu nových vecí, ktoré teraz nutne nepotrebujete, si radšej dobre premyslite. Kúpa mobilného telefónu, PC, nábytku, TV alebo iných  elektrospotrebičov sa dá odložiť aj na neskôr. Bežné rodinné nákupy zredukujte na to najnutnejšie a pred každým nákupom si spravte presný zoznam, čo plánujete kúpiť. Ak sú to výdavky, ktoré môžete  presunúť na neskôr,určite tak urobte.

Nový úver nie je najšťastnejšie riešenie

Na prípadný spotrebný úver nie je vhodný čas a malo by to byť krajné riešenie, ktoré človek využije, ak je to možnosť, ako si dočasne pomôcť.  Veľa rodín bude stáť pred problémom so splácaním už poskytnutých hypoték a ďalších úverov. Ak to bude nutné, skúste sa dohodnúť s bankou na odklade splátok hypotekárneho úveru alebo konsolidácii viacerých úverov do jedného, s celkovo nižšou úrokovou sadzbou. Ak hrozí problém so splácaním úverov, treba čo najskôr kontaktovať banku. Tá má niekoľko možností, ako situáciu riešiť. Ale vždy je to lepšie riešiť predtým, ako nezaplatíme splátku.


Chcete si urobiť poriadok vo financiách v tejto náročnej dobe, ale neviete, ako na to? Kontaktujte nás, sme tu pre Vás a radi Vám pomôžeme.

VOLAJTE  +421 220 570 714

PÍŠTE NA INFO@INSIA.COM

Zdieľajte článok

Sledujte INSIA na sociálnych sieťach

Facebook LinkedIn

pridej se k insia_sk_thumb up

Maklér vo vašom okolí

Užitočný adresár poisťovní

pojistovny banner web